divendres, 12 de setembre del 2008

Enfrontaments

15 de juliol de 1986. A la Plaça de la República Dominicana de Madrid, ETA fa esclatar un cotxe-bomba mentre passava un comboi de la Guàrdia Civil. El resultat: 12 agents morts. Imagineu que a l'endemà, un periòdic haguera escrit en titulars: "Almenys dotze morts en enfrontaments entre partidaris de Felipe González i opositors a Espanya". Ni el diari "Egin" ho haguera posat així.

11 de setembre de 2008. A la localitat de Porvenir, a Bolívia, els membres d'un grup autonomista realitzen una emboscada a un grup de camperols que es dirigien a una reunió on s'havien de prendre mesures contra els continus atacs violents dels autonomistes. El resultat: 8 camperols morts. El titular de hui a "El País": "Almenys huit morts en enfrontaments entre partidaris de Morales i opositors a Bolívia". Després, el cos de la notícia no fa altra cosa que embolicar el que va ocòrrer.

En fi, només és una de tantes. I les que vindran.

P.D. Perdoneu, però no es va penjar el post on anunciava que estaria de vacances fin hui. La informàtica i jo estem barallats des de fa temps i és estranya l'ocasió en la que un ordinador compleix les meues ordres.

5 comentaris:

Wostin ha dit...

Aquests casos de distorsió de la realitat em fan molta ràbia. Els que hagin llegit aquest titular ja tenen una visió del que va passar, i de principi dubtaran de qualsevol altre que se'ls presenti.

Aquest titular m'ha fet pensar en "libertad digital"... en aquest cas fins i tot el nom és una perversió.

Ben tornat Miquelet!

Francesc ha dit...

Em fa molta ràbia la manipulació política de la informació que determinats diaris fan.

miquelet ha dit...

WOSTIN: I els titulars de les notícies és per a la majoria dels lectors, la única informació que agafen d'una determinada notícia. No són molts els qui lligen el cos de la notícia. Per això, "Libertad Digital" sol manipular el titular. En la majoria de notícies, el cos està retallat i pegat directament de la agència.

FRANCESC: Davant això és important saber dubtar de les informacions. Només així podràs ser manipular en menor mesura.

Gràcies pels vostres comentaris.

Moncho Pais ha dit...

Clarísimo exemplo de manipulación. É importante que o pobo aprenda a ter un filtro que lle impida o paso a este tipo de novas. Non quero ler o artigo por evidentes motivos de saúde.

Quen se opón aos países? A xente oponse a outra xente ou a actitudes, non a países, que, á fin de contas, só son catro liñas artificiais postas riba dun plano por tres politiqueiros burgueses do carallo.

Liberdade para os pobos que así o queiran e liberdade de expresión e crítica! Non á manipulación!

Noctas ha dit...

La manipulació és una constant dels mitjans de comunicació. No és quelcom aillat sinó que passa a ser una cosa natural. Això causa un escepticisme generalitzat que no és gens positiu..en fi.