dijous, 4 de setembre del 2008

Llibertats d'expressió

Fa uns dies va eixir a tots els mitjans de comunicació el cas de Gorki, el cantant del grup de rock "Porno para Ricardo". Segons les notícies, aquest individu va ser detingut per les lletres de les seues cançons, de un to agressivament "anticastrista". El càrrec pel qual se l'acusava era el de "perillositat". El missatge de la notícia semblava voler dir "mira a Cuba, qualsevol crítica al Govern és perillosa i per això el detenen". Un tsunami de solidaritat va esclatar per tot arreu reclamant la llibertat de Gorki.
Jo, des del primer moment, tenia la mosca darrere l'orella. Coneixent d'altres fonts més fiables la realitat cubana, no li trobava sentit a la detenció, tal i com la contaven per aquí. Vaig ser prudent i vaig esperar a que eixiren informacions que explicaren una mica millor el que havia passat. I aquestes informacions ja han arribat, com quasi sempre que una notícia no guarda coherència amb la realitat.
Resulta que el tal Gorki, ha estat denunciat pel seu veïnat, que suportava des de fa temps els assajos amb música alta, la falta de respecte i les molèsties contínues per part de Gorki, que feien insuportable la convivència de la comunitat.

“La música alta, les males paraules que integren les seues lletres, les faltes de respecte a tots els veïns, al delegat, al cap de sector que en diferents ocasions li va cridar l'atenció, pels seus propis problemes anteriors amb la droga, feren que nosaltres el denunciàrem, no aguantàvem més, va dir Ana Hernández, una veïna propera.

Per a Romero Gutiérrez, un altre dels veïns afectats “es feia insuportable ja dormir, descansar, escoltar televisió, i si el requeries, rebies qualsevol tipus de amenaces, incloses pallisses que foren anunciades pels propis integrants de la banda”, va sentenciar Gutiérrez.

“Crec que va ser una lliçó dels veïns, un exemple també de la resposta de les institucions policials i jurídiques, que acudiren a la nostra trucada", va dir una jove mare que no va voler donar el seu nom, doncs ha rebut amenaces per part de Gorki, el qual la incrimina per les seues activitats revolucionàries.

“No s'integra en la comunitat, la comunitat té una ètica, una vida que tens que respectar, com en qualsevol part del món, i crec que aquest va ser un bon escarment”, va dir Arturo, un altre dels veïns perjudicats.

Font: NHKP News, agència de premsa independent de Cuba.

Quina versió creure? Encara no estic segur al 100%, però donats els antecedents de manipulació, veig més coherent la notícia de NHKP.

S'ha parlat molt de que poden caure-li 4 anys de presó, però estic quasi segur que una falta per molèsties al veïnat no li costarà més que una multa. Una multa que tindrà amortitzada de sobra per la propaganda que li han fet al grup i pels beneficis que traurà del llançament del seu disc a nivell mundial. Temps al temps.

Per cert, aprofite per a donar la meua solidaritat a la gent de Soziedad Alkoholika, Berri Txarrak, Fermín Muguruza, Asier Serrano i Su Ta Gar, músics que han estat censurats i criminalitzats pels continguts polítics de les seues lletres. Per a ells va anar dedicat el següent videoclip. Participen Sober, Las Niñas, Marea, Barricada, Reincidentes, Porretas, Soziedad Alkoholika, OFunkillo, Berri Txarrak, Dikers, Narco, Sen, Habeas Corpus y Penadas por la ley, a més dels actors Guillermo Toledo, Alberto San Juan, Roberto Alamo, Javier Gutiérrez i Andrés Lima, Ramón Alvarez, El Pájaro de Sevilla y Aurora Sánchez.

4 comentaris:

Noctas ha dit...

Amb quina versió ens quedem...? També podria ser que després del rebombori s'hagi tret com a excusa el tema del veïnat. En tot cas és un magnífic post. M'agrades molt. És una delicia llegir-te..saludus

miquelet ha dit...

És difícil. Ja deia que no estic segur al 100%. La versió de la detenció política, sincerament, no me la trague. La segona és més coherent, encara que pot haver estat exagerada per part dels veïns (rotllo amenaces de pallisses). Pense que haurà estat com apassa aquí: una banda de joves macarretes que armen escàndol i donen mala imatge, i els veïns criden a la policia i exageren el tema pera que s'els prenguen més seriosament.
Gràcies pel comentari i pels elogis. Un gaudeix fent el blog i llegint la bona qualitat d'altres, com és el cas del teu blog.

Eva ha dit...

és típic que ales notícies es trasgiversin els fets, i el pitjor és quan els mitjans ho trasgiversen de forma clarament premeditada.

miquelet ha dit...

EVA: Tot depén dels interessos del mitjà. Si volen que la gent pense que un país és dolent, no et preocupes que ho aconsegueixen.

Gràcies pel comentari.