divendres, 21 de novembre del 2008

UPyD i els seus criteris

El passat juny, el Govern balear va demanar a la línia aèria Air Berlin que utilitzara a les Illes, a més del castellà, l'anglés o l'alemany, el català en la seua atenció cap els clients, ja que és llengua oficial a aquell territori i s'està seguint una política de promoció i ús d'una llengua que es troba en perill actualment. Poc després, el partit polític ultranacionalista espanyol Unión, Progreso y Democracia va declarar sobre aquest fet:

"Que un ejecutivo dedique esfuerzos y recursos a persuadir a importantes empresarios de que empleen una u otra lengua en sus relaciones con sus clientes es, además de entrometimiento e impertinencia, un desatino sólo comparable al caso de que el Govern aconsejara a los restaurantes el menú que deben ofrecer o a los modistas la longitud que deben alcanzar las faldas de sus creaciones. En un nuevo alarde de feroz intervencionismo sociolingüístico, el gobierno Antich hace el ridículo inmiscuyéndose en los procesos naturales de la sociedad civil, pretendiendo moldearlos como si hubiésemos vuelto a los tiempos de la vieja Unión Soviética."

"UPyD anima a los ciudadanos de estas islas, en particular a los empresarios y muy especialmente a los directivos de Air Berlín a mantenerse firmes en la defensa de sus derechos y a mantener los criterios de eficacia, servicio y rentabilidad frente a los absurdos requisitos de la mitología nacionalista."

Però clar, els criteris del partit canvien quan la companyia aèria Swiss International Airlines empra el català junt a l'alemany en els seus vols entre Barcelona i Zurich. A la seua pàgina oficial, UPyD diu:

"Unión Progreso y Democracia (UPyD), ha solicitado oficialmente a la aerolínea Swiss International Airlines que use el castellano en sus vuelos entre Barcelona y Zúrich, ya que esta empresa lo ha eliminado de todas sus comunicaciones con los pasajeros y sólo utiliza el catalán y el alemán."

A més, va escriure una carta molt dura a la companyia en la que, contradient tots els manuals de lingüística, tractava a la llengua catalana com un dialecte del castellà per a justificar que l'espanyol havia de ser la llengua prioritària en el tractament cap els seus clients. Vaja, és que ja no serveixen ara "los criterios de eficacia, servicio y rentabilidad frente a los absurdos requisitos de la mitología nacionalista"? Si es tracta de defendre una llengua amb "només" 400 milions de parlants davant l'atac d'un altra amb 10 milions, per a ells paga la pena deixar de banda alguns criteris i principis.

6 comentaris:

L'home del sac ha dit...

D'un ultranacionalista imperialista espanyol se'n pot esperar poca cosa, però si una cosa no tenen segur, és criteri. Les coses que són vàlides per tot el món, no ho són en algunes poques zones, sempre segons els seus interessos de conquesta.

pp@dsuar ha dit...

Què puc dir? Cada vegada entenc menys a la gent. En eixe partit, hi ha persones que, abans, semblaven d'una trajectòria correcta... No sé que està passant. Però no m'hi agrada gens.

laz ha dit...

En Madrid fa uns dias van sortir d'una television a preguntar (la sexta), que els semblava els noms dels franquistes en carrers i institucions.. van respondre la mayoria, que els semblava bé, que era història.
La segona cuestio va ser, que els semblava que al Pais Basc hagués carrers amb noms de terrororistas... òbviament els semblava malament a tots.

És la doble rasadora el que ens defineix, doncs tant uns com uns altres són criminals... però d'uns s'esta orgullós i dels altres no (sera perquè se senten defensats per uns i atacats per altres)

Això passa amb la llengua? aquesta és la meva que cal protegir i aquesta altra... és l'invent d'aquests per a fotre?

Estic ara a Valladolid i he tornat a l'hotel pel carrer Jose Antonio Primo de Ribera,

miquelet ha dit...

L'HOME DEL SAC: Per a ells la premisa principal és que el castellà és una llengua d'una categoria superior al català. A partir d'aquí trauen tot el seu comportament.

PPADSUAR: Jo pense que intenten apropiar-se del nacionalime espanyol que no és tan fatxa com el PP i que no soporta que el PSOE no siga tan nacionalista com el PP. El que passa és que s'estan passant amb el seu grau de ultraespanyolisme, sobretot per que els mitjans com COPE o Libertad Digital els donen cada vegada més suport.

LAZARO6PUNTO1: Vaig veure el programa i em va resultar d'allò més fastigós, sobretot tenint en compte el nombre de víctimes que han provocat un i un altre bàndol.
I bé, per a ells defensar el català és igual a atacar al castellà.

Salut i gràcies pels vostres comentaris.

Noctas ha dit...

El millor és que pregonen la lluita contra el nacionalisme i ells representen el nacionalsime espanyol més ranci i extremista. Son uns impresentables i amb aquesta demagogia seva estan conseguint molts adeptes. No comprenc com intelectuals com Mario Vargas LLosa poden congregar amb aquests partits..saludus

Penkamuska ha dit...

Molt bo. És el problema del nacionalisme espanyol, que els qui el pateixen no en són conscients.