dimarts, 8 de juliol del 2008

Rajoy i l'efecte del fals consens

En psicologia, existeix un fenomen anomenat efecte del fals consens, que és la tendència d'algunes persones a sobreestimar el grau en el qual els demés coincideixen o estan d'acord amb ells. Es dóna entre els membres d'un grup que arriben a un consens i rarament troben persones que dissentisquen. Aleshores tendeixen a creure que tot el món pensa de la mateixa manera.
Rajoy sembla que haurà de vigilar el seu comportament si no vol ser un model de qui pateix aquest efecte. Després d'haver estat tota la campanya electoral bombardejant-nos amb el seu "lo que la gente de la calle quiere" o "lo que los españoles quieren" ahir va assegurar que l'avortament o l'eutanàsia no estan a l'agenda de ningú i que allò que de veritat importa als espanyols és l'economia.

A mi m'importa l'economia, però no per això deixa de preocupar-me el dret de les persones a una mort digna o el dret de les dones a decidir sobre el futur del seu embaràs. No sé si Rajoy sap que a una persona amb una malaltia incurable i que pateix com un torturat no l'interessa gens ni mica l'euribor, les taxes d'atur o l'IPC. De la mateixa manera a Rajoy no l'interessa parlar de l'eutanàsia, ja que si a alguna persona propera a ell vol deixar de patir, a les selectes clíniques privades tenen determinats "serveis" per a sol·lucionar-ho ràpidament amb total discrecció.

Sr. Rajoy: si no vol seguir capficant-se en el seu efecte del fals consens, només ha de canviar la paraula "todos (o similar)" per "nosotros". D'aquesta manera podrà ficar el cap un poquet més al meravellós món de la realitat.