diumenge, 24 d’agost del 2008

Un lloc de treball ideal

Acollonant l'estudi que han realitzat IESE (una escola de direcció d'empreses) i ADECCO (una empresa de treball temporal). Ja no saben com convèncer els treballadors de que treballar més, amb menys drets i garanties, és el millor que ens puga passar.
Potser hauríem d'utilitzar un traductor d'idiomes empresari-treballador, treballador-empresari, ja que d'altra manera, potser acabem demanant-li perdó als patrons per haver acabat amb l'esclavitud.
L'estudi proposa a les empreses acabar amb les jornades de treball rígides i que el treballador puga realitzar la feina on vulga i quan vulga mentre acompleixa amb els objectius marcats per l'empresa. Ho pinten d'una manera idíl·lica, perquè així podem compatibilitzar la nostra vida personal amb la laboral, podem treballar des de casa, fer més hores un dia per a eixir abans a l'altre, reduir la baixa moral... en fi, que benvinguts al paradís.
Però serà millor que ho traduïm al nostre llenguatge: tenint aquesta nova manera estratègia, ¿alguna empresa posarà objectius fàcils i que es puguen acomplir còmodament en quaranta hores setmanals? Ara ja no val allò de "fes el màxim que sigues capaç al teu horari", sinò "has de fer això, tardes el que tardes". Aquelles persones menys hàbils hauran de treballar hores extres no pagades, ja que és l'objectiu i no l'horari allò que van firmar al contracte. Així, la baixa moral serà substituïda en molts casos per l'estrés i la frustració de no poder acomplir objectius en un horari normal. Ja ho diu l'estudi: en experiències amb aquest mètode, s'han arribat a donar augments de la productivitat del 35%. Ho veig lògic. Supose que també s'haurà incrementat el nombre d'hores realitzades pels treballadors. A més, els permisos per anar al metge o per qualsevol altre imprevist, sempre contaran com que són al teu temps de lleure, ja que el temps segueix comptant i has de aconseguir l'objectiu. ja trauràs el temps d'on pugues.
Haurem d'anar amb molt de compte amb aquest nou mètode, ja que sembla que s'intentarà imposar molt prompte. Procurarem que no ens enganyen amb els suposats avantatges que ens puga reportar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

bé, aixó suposo que es com tot, les radicalitzacions no son bones en cap cas.

es cert que tenir més flexibilitat a la feina es ideal, i el tema està es que llabors, per a no dur-te feina extra a casa, o no fer més hores de les que et pertoquen, has de vigilar molt bé les tasques a les quals accedeixes per a que després no et trovis que mai arribes...

;)

Francesc ha dit...

Em pensava que l'esclavatge estava prohibit a l'actualitat. Veig que ja hi tornem a ser. Lamentable