dijous, 2 d’octubre del 2008

Nicholas Stern i el petroli

Un home molt simpàtic aquest Nicholas Stern. Amb el seu sou d'assessor econòmic al Regne Unit i amb les seues dietes per als desplaçaments, s'atreveix a dir-nos que és bo que el preu del petroli siga alt per a que a l'any 2100 no hi haja cinc graus més de temperatura. Encara que els preus de la benzina es disparen, hagem d'empenyorar-nos per a plenar el dipòsit o si els països pobres tornen a la tracció animal per a la feina agrícola (amb la conseqüent minva de productivitat alimentària), a Sir Stern li dóna igual.
El pitjor de tot és que el seu raonament científic és totalment fals. Comenta a l'entrevista que "La concentració de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera frega les 400 parts per milió (ppm). Afegim unes 2,5 ppm a l'any i de seguir així, a final de segle estariem en 750 o 800 ppm. Amb aquest nivell tenim més d'un 50% de probabilitats de que la temperatura puge cinc graus". Potser al senyor Stern no li agradaria que sapiguérem que la relació entre l'increment de CO2 a l'atmosfera i l'increment de temperatura no és lineal, sinó logarítmic (vegeu imatge del post). Això vol dir que si a una atmosfera sense CO2 li afegim 20 ppm, la temperatura puja 1,5 ºC, però si a una atmosfera amb 400 ppm li afegim 220 més, la temperatura augmentarà només 0,16ºC. Aquest increment seria el que patiríem de seguir el ritme que proposa Stern, i no els 5ºC pels quals hem de deixar els nostres estalvis a l'assortidor de la benzinera.
Ja vaig explicar en un anterior post (punxeu aquí), que obscurs interessos relacionen la difusió de les teories apocalíptiques del canvi climàtic amb un futur renaixement de l'energia nuclear. Doncs mira quina casualitat: el Primer Ministre per al qual treballava Sir Stern, Tony Blair, va dir només dues setmanes després de que aquest publicara el famós "Informe Stern" que "el Regne Unit ha de tornar a tindre l'energia nuclear a la seua agenda perquè, en cas contrari, no arribarà als seus objectius respecte al canvi climàtic ni la seguretat del subministre energètic".
I després no volen que desconfie.

5 comentaris:

L'home del sac ha dit...

Això de que l'increment de la temperatura és logarítmic no ho havia sentit mai...
Jo d'això del canvi climàtic, m'ho escolto tot però no em crec res com a definitiu, ja que tothom hi té interessos amagats...

Eva ha dit...

segur segur segur que a aquest home li preocupa molt el canvi climàtic, vaja, no deu dormir per les nits....

Francesc ha dit...

Amb tot això del canvi climàtic estic més marejat que un allioli. Ara sents els uns en un sentit i els altres en el contrari i no saps a qui fer-li el cas. Tinc clar que hem de tindre cura del planeta i que tothom té dret a viure amb els mínims indispensables visca on visca d'aquest món nostre. Em sembla d'una barra increïble això que contes d'aquell senyor anglès. Els qui són molt rics sempre solen justificar les estretors dels pobres. No toquen de peus a terra.

Noctas ha dit...

Que n'ets de bo Miquelet..saludus

miquelet ha dit...

L'HOME DEL SAC: S'intenten establir relacions directes entre fenòmens que tenen molts més factors que incideixen. A més, com en aquest cas hi ha la temptació de realitzar gràfiques amb progressions lineals on la realitat és molt més complexa.

EVA: Potser el canvi climàtic que diu no augmentarà la temperatura, sinó els zeros del seu compte corrent.

FRANCESC: A mi em sembla molt més important tindre cura del nostre medi més pròxim. Aquest medi sobre el qual sí que podem intervindre. Els grups ecologistes a nivell local o comarcal són més importants que aquestos globalitzats que pregonen constantment perills del tipus "el món està en perill".

NOCTAS: Moltes gràcies. Intente ensenyar d'aquelles coses de les quals entenc i aprendre d'aquelles coses que vosaltres enteneu.

Gràcies pels vostres comentaris.