dimecres, 7 d’octubre de 2009

El Pas del Nord-est

Com podreu comprovar pels meus articles publicats a l'etiqueta sobre climatologia, tinc una opinió molt critica amb el tema del suposat canvi climàtic catastròfic amb el qual els mitjans ens bombardegen dia sí, dia també. I és que cada vegada hi ha més gent que parla sense tindre la més remota idea del tema. Un exemple el vaig trobar a dos mitjans d'esquerres que, amb el propòsit de donar el seu costat més ecologista, han fet un espantós ridícul quan ens han volgut regalar la ració setmanal de "canvi climàtic".

La notícia en qüestió la va tractar primerament el diari italià "Il Manifesto", i parlava de que per primera vegada un viatge comercial ha estat capaç d'anar des d'Àsia a Europa a través del Pas del Nord-est, que travessa la costa euro-asiàtica de l'oceà Àrtic. Això ha estat degut, segons ells (com no), al calfament planetari que ha desfet la banquisa àrtica com si fóra un gel dins una infusió. Doncs bé, aquesta ruta, en condicions normals, és navegable durant dos mesos a l'any de mitjana i va estar utilitzada normalment per la marina mercant i militar soviètica fins que va desaparéixer la URSS, ja que transcorria per aigües territorials i no els provocava conflictes amb altres països durant el temps en que estava oberta. Els bucs trenca-gels escoltaven els vaixells i evitaven sorpreses en forma de plaques errants. A més, allargaven per uns quants dies més la temporada navegable. Fins i tot existeix una xarxa de ports que exercien com a punt de ruptura per a que la càrrega entrara pels rius siberians que desemboquen a l'Àrtic. Amb la desintegració de la URSS, aquesta ruta va quedar abandonada en favor d'altres que podien ser utilitzades tot l'any.
Però el major ridícul l'ha fet el diari digital "Rebelión" quan ha publicat la traducció castellana de la notícia. La paraula "Nord-Est" l'ha traduït per "Noroeste", situant-nos en l'altre costat de l'Àrtic, en una ruta molt més difícil de navegar, ja que són pocs els anys en els quals queda oberta a la navegació. D'aquesta manera, la notícia queda molt més espectacular per a aquells que coneguen la dificultat que suposa recórrer el Pas del Nord-oest. No sé si serà intencionat o no, però no haurien de parlar de la banquisa àrtica com si fóra una cosa del passat, quan el cert és que per segon any consecutiu ha augmentat la superfície mínima congelada després del mínim excepcional de 2007 (que va ser provocat per un règim de pressions i circulació marina que va afavorir un desgel major del normal) i després de que la banquisa antàrtica haja batut rècords d'extensió els darrers anys.

La ciència ha de ser rigorosa, i tractant-la de cara al públic d'aquesta manera no li fem cap favor.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Si que eres crítico con el tema!!Tal vez haya sido simplemente una fe de errata del diario, en cualquier caso está bien tu aclaración.


Por cierto, espero que no le moleste que escriba mis comentarios en castellano, mi valenciano escrito no es muy bueno. Saludos.

Susanna

Noctas ha dit...

Entorn del canvi climàtic hi ha un negociàs de collons...salud

miquelet ha dit...

SUE: Massa errades em semblen ja cada vegada que es parla del tema del suposat canvi climàtic. Un acaba per pensar mal fins i tot de mitjans que tenen un gran rigor en altres temes.
I cada un és lliure d'escriure en la llengua que vulga, per descomptat. Això sí, si escrius en polonés, potser no et conteste.

NOCTAS: Tens raó. I no sabem ni la meitat del que passa.

Moltes gràcies pels vostres comentaris.