dimarts, 6 d’octubre del 2009

Pirates a Somàlia

Acabe de llegir al diario "El País" que la vicepresidenta del Govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha dit que està col·laborant amb els països que componen la Operació Atalanta contra la pirateria a Somàlia. Tot ve arran de el segrest del vaixell basc "Alakrana" en aigües de Somàlia. Diu que està fent allò que dins l'àmbit de la llei, està permés fer.

Doncs bé, no m'ha quedat clar del tot a quina pirateria a Somàlia es referei, si a la dels pescadors somalis reconvertits a pirates o a la de les empreses que, aprofitant el buit institucional creat a Somàlia després d'anys de conflictes, s'internen en aigües del golf d'Adén practicant tot tipus de pesca il·legal d'arrossegament i llançant a l'aigua contenidors plens de materials tòxics i fins i tot radioactius, contravenint així la Convenció de Basilea, sobre el control de moviments transfronterers de deixalles perilloses i el seu emmagatzematge de 1992. Cal recordar que un vaixell va ser capturat per la pròpia comunitat de pescadors de Las Khorey quan tiraven a la mar dos contenidors plens de residus tòxics, que per fortuna van poder ser remolcats cap a la platja. Els mateixos pescadors van guardar els residus i van convidar a la comunitat internacional a que investigar l'assumpte. No van rebre cap resposta. Moltes d'aquestes persones s'han organitzat contra aquestos vaixells i han creat la Guàrdia Costera Voluntària Nacional, que amb llanxes patrullen la costa dissuadint els vaixells estrangers que realitzen tot tipus d'activitats il·legals. Les autoritats i organismes internacionals apliquen a aquestes patrulles el nom de "pirates somalis", equiparant-los a aquells grups de pescadors que, degut a la disminució de les captures a la zona, troben més rentable ara dedicar-se a assaltar els vaixells que han causat la seua ruïna.

4 comentaris:

Penkamuska ha dit...

Bona reflexió Miquelet. Estic convençut que no han de ser uns moments fàcils pels pescadors bascos i les seves famílies. Tot i així, com tu dius, no podem ignorar les raons que empenyen als pescadors senegalesos a convertir-se en "pirates" per continuar alimentant els seus. La premsa espanyola, però, fa el mateix de sempre: quedar-se en l'anècdota i menystenir aquelles vides humanes que no tenen DNI espanyol.

L'home del sac ha dit...

Coi, no sabia pas res de tot això...

Noctas ha dit...

Gràcies Miquelet llegir el teu blog implica llegir bona informació, de la que és veraçi contrastada. A l'igual que L'home del Sac no en tenia ni idea. Qui són doncs els pirates? salud!

miquelet ha dit...

PENKAMUSKA: Si a causa dels residus tòxics cauen malaltes 10.000 persones ningú s'entera. En canvi, si retenen un vaixell basc, les portades dels diaris apareixen plenes. Qun és el major dany causat i qui és més innocent?

L'HOME DEL SAC: Com que no ha eixit en cap noticiari. Em fa gràcia quan algú diu: "jo estic molt informat, veig el telediari tots els dies".

NOCTAS: Moltes gràcies. Només intente donar un altre punt de vista de la realitat. Doncs pirates o són la majoria. Però fan més mal els vaixells europeus. A més, ells van començar.

Moltes gràcies pels vostres comentaris.