dijous, 28 d’agost del 2008

Sobre huracans

La tempesta tropical Gustav està fent de les seues al Carib. Però sembla mentida que hi haja països que, malgrat patir aquestos fenòmens meteorològics tots els anys, tinguen un sistema de prevenció tan deficitari. Gustav només ha estat un huracà de categoria 1, amb vents de 130 km/h. Per tant, és un huracà d'allò més normalet. Però ja ha deixat 70 morts (59 a Haiti, 8 a la República Dominicana i un a Jamàica). L'any passat, l'huracà "Noel", de categoria també 1, va deixar 114 morts en aquestos tres països.
Un cas a banda és el de Cuba, per on aquest cicló ha de passar, segons les previsions, més reforçat (categoria 3). Cuba compta amb el millor sistema de prevenció de tots els països del Carib. El mateix huracà "Noel" va deixar milers d'evacuats, però cap víctima mortal a l'illa. L'antelació amb la que les autoritat comença a advertir a la població i es realitzen els desallotjaments de les zones més perilloses, és qualificat, fins i tot, d'exagerada per molts observadors. Es talla l'electricitat amb prou temps per a que la caiguda de fils no electrocute ningú. Cada huracà està precedit d'una gran campanya informativa, recomanacions de tot tipus i repetició fins el cansament d'informes meteorològics. Les forces armades es posen en màxima alerta per a que no quede lloc a la improvisació. Lamentablement, no sempre es pot controlar tot: l'any passat van morir 16 persones pel pas del devastador huracà "Dennis", de categoria 4. Cal recordar que "Dennis", ja molt debilitat, encara provocà 8 morts al sudest dels EEUU (un d'ells electrocutat per la caiguda d'un cable) i Wilma, de categoria 3, va matar 35 persones a Florida l'any 2005).
Algun amic meu s'ha queixat de que sempre que parle de Cuba, explique els seus aspectes positius. Jo responc que per a parlar malament de Cuba ja estan tots els mitjans de comunicació.

7 comentaris:

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Cert, Cuba té alguns aspectes positius, com aquest que comentes (que de fet desconeixia). Però el balanç global...

Francesc ha dit...

Això dels huracans és una cosa curiosa alhora que esgarrifosa. Pel que fa a Cuba, pense que tens raó, malgrat que tenen el que tenen a sobre...

miquelet ha dit...

SALVA: La realitat cubana està prou distorsionada pels mitjans de comunicació. Se'ns parla d'una dictadura, de la falta de democràcia, quan la realitat és que un cubà té més capacitat de decisió sobre les mesures a prendre al seu entorn, que un d'aquí. Un sistema electoral de baix a dalt, al contrari que el d'aquí, possibilita això.
És digne de reconeixement que un país bloquejat per la gran superpotència, tinga una esperança de vida major que els EEUU i un nivell educatiu amb uns resultats millors i més igualitaris. Qué passaria si competira en igualtat de condicions?
És clar que en algunes coses haurien de desenvolupar algun canvi, al igual que els països anomenats "desenvolupats".

FRANCESC: Amb el que tenen a sobre et refereixes als EEUU?
Professors meus de la carrera de Geografia feien intercanvis amb geògrafs cubans tots els anys. Es quedaven amb el nivell educatiu que podien arribar a tindre amb un pressupost tan baix. Tot era tindre unes bones bases, voluntat i organització. Per això poden comptar amb aquestos sistemes de prevenció tan eficaços.

Gràcies pels vostres comentaris.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Miquelet, ara t'has passat. Cuba és una dictadura, no defensem que tenen no sé quin instrument que passa per democràcia. I això sense coontar els presos polítics

Noctas ha dit...

Molt cert. Aquest huracà que ha mort a més de seixanta persones a la República Domincana i Haití no ha mort ningú quan ha passat per Cuba..saludus

Eva ha dit...

llevat del nombre de morts que poden tenir lloc en un país o un altre sigui per les condicions que sigui no deixa de ser impactant que cada vegada els huracans i tempestes semblen més violents

miquelet ha dit...

SALVA: Potser siga difícil comprendre Cuba mitjançant els nostres mitjans de comunicació. Et deixe un enllaç on Jesús García Brigos explica en una entrevista-diàleg les principals línies de la política cubana. I t'assegure gairebé de primera mà que tot el procés no és una pantomima i que la gent participa en política molt més intensament que aquí. Et deixe l'enllaç:

http://www.rebelion.org/noticia.php?id=23535

NOCTAS: Efectivament, ho acabe de comprovar. I això que ha passat per Cuba molt més reforçat del que ho farà als EEUU.

EVA: Jo en canvi, pense que són els mitjans de comunicació els que donen hui en dia major espai als fenòmens atmosfèrics. Però amb dades empíriques a la mà, des de 1944 (començ de les mesures plenament fiables) fins hui, s'ha mantingut estable el nombre d'huracans i tifons violents. Uns anys hi ha més activitat que altres, però la tendència general no varia.

Gràcies pels vostres comentaris.