dissabte, 11 d’octubre del 2008

La FAES i les armes de Veneçuela

Al darrer informe de la fundació FAES, presidida per l'anterior president del Govern espanyol, José María Aznar, apareix un informe on es critica l'augment de l'exportació d'armes de les empreses espanyoles. Diu que Espanya ha venut armes a "països tan poc democràtics" com Veneçuela. No sé com el senyor Aznar pot dir que és poc democràtic un Govern que ha guanyat quatre eleccions a nivell estatal, va guanyar un referèndum constitucional i va perdre un altre, acceptant el resultat com a decisió del poble. No sé com pot dir-ho un senyor que ha estat el primer President del Govern espanyol que ha il·legalitzat partits polítics després de la dictadura del General Franco.
A l'informe també parla del Govern veneçolà definint-lo com a "règim militarista". Doncs caldrà saber que el percentatge del PIB dedicat a defensa a Veneçuela és del 1%, molt menor que el 1,74% de mitjana de Sud-Amèrica i només superat a la baixa per Argentina, amb un 0,87%. Haurà anomenat alguna vegada José María Aznar "règim militarista" a EEUU? Apostaria el que fóra a que no. Mai haurà dit això, encara que aquest país concentre el 45% del pressupost mundial d'armament.

P.D. La pàgina web de FAES no funcionava a aquesta hora, així que no he pogut deixar enllaços.

5 comentaris:

Noctas ha dit...

Cert, completament cert. Ara bé, també és cert que Chavez té uns tics i maneres absolutament tiràniques però , és clar, Aznar també les tenia i ell es pensa que és l'abanderat de la llibertat i Chavez el dimoni en persona..saludus

Cesc ha dit...

La democràcia d'un país no es mesura segons si es pot votar més o menys vegades si no en la salut de les seves institucions suposadament democràtiques.

A Veneçuela no hi ha garanties jurídiques i t'ho diu un servidor que ha viscut allí. L'ambient és guerra civilista i els discursos que duren hores de Chávez res del que diu transmet "bones vibracions".

Pel que fa al militarisme de la societat tampoc et pots guiar pel % del PIB destinat a Defensa si no en el paper de l'Exèrcit en la vida dels ciutadans.

Jo recordo a Chávez interrompre la programació per sortir vestit de militar i la boina vermella i dirigir-se a la població com a "camaradas revolucionarios". A més per a poder aprovar el curs hi havia una assignatura que es deia Educación Pre-militar on ens dedicavem a estudiar les armes, la jerarquia militar i a més cada divendres a la tarda ens obligaven a formar i marxar al crit d'"AR!".

Estats Units no pot ser titllat de règim militarista atès que les seves Forces Armades juguen un paper fora dels EUA. No hi ha una coacció dels militar envers la població civil.

Se que costa una mica, però s'ha de procurar certa objectivitat en un escrit.

Salutacions.

miquelet ha dit...

NOCTAS: Les notícies que arriben des de Veneçuela són donades freqüentment amb la intenció de oferir una imatge tirànica del president veneçolà. Recordem que, per exemple, el grup "PRISA" està íntimament relacionat amb el gran magnat de la comunicació a Veneçuela. Per tant, sempre donarà unes informacions a favor de l'oposició. He observat l'evolució dels indicadors socials del país en els anys que governa Chàvez i són espectaculars, tot i els problemes que ha hagut de soportar, com revoltes patronals o un colp d'estat.

CESC: Encara que es visca dins d'un país, la percepció de la realitat política pot ser molt diferent segons els ambients per on es menege un, els mitjans de comunicació amb que s'informe o la gent que et conte el que passa.
Si hi ha hagut algú que des del primer triomf de Chàvez ha intentat crear tensions socials i provocar una Guerra Civil ha estat l'oposició, capitanejada per la patronal i els seus mitjans de comunicació (amb colp d'Estat inclòs). Des de la famosa cadena RCTV (que per cert, mai ha estat tancada), els cridaments al magnicidi contra el president o al colp d'Estat eren molt freqüents.
Les "bones vibracions" de les quals parles són un concepte d'allò més subjectiu. Necessite que parles de fets concrets i no de que un president parle hores i hores (no pot ser criticables que un president parle a la població, més bé és al contrari).
I bé, l'article de FAES no parlava de la militarització social, sinó de la de l'Estat, i aquesta té com un dels indicadors més fiables la dada del percentatge dels pressupostos destinats a usos militars (ja que denota la prioritat que per a un estat tenen els assumptes militars).
L'assignatura de la que parles porta impartint-se des de 1980, molt abans del triomf de Chàvez. I bé, parlant de l'objectivitat caldria parlar dels altres continguts de l'assignatura (més semblants a la nostra "ètica" del col·legi) i de com s'afronta el tema de la jerarquia, que rebutja aquells lideratges autocràtics, i tractant de que els alumnes presenten capacitats per a portar un grup amb relacions d'igualtat entre els seus membres (mira-ho a l'enllaç http://www.rena.edu.ve/cuartaEtapa/premilitar/Tema17.html
Passant al tema dels EUA crec que són un exemple de llibre de estat militarista. No sols controla aquelles dissidències ideològiques a l'interior del país (la doctrina MCcarthy no s'ha eliminat de la ment dels estaments de l'Estat), sinó que manté un estat d'amenaça constant sobre tot el món, llençant les seues forces militars i paramilitars (CIA) contra aquells països que no acompleixen les seues ordres i no els tracten com els senyors del planeta. És un fortíssim militarisme a nivell mundial. Podria obrir un blog dedicat solament a les agressions militars i paramilitars en els que Estats Units han tingut molt a veure. Si això no és un règim militarista...

Gràcies pels vostres comentaris i per obrir aquest interessant debat. Aquest és l'objectiu d'espais com aquest.

Francesc ha dit...

El que puga dir el senyor Aznar sempre s'ha de deixar de banda. No és precisament una persona a qui li faça cas. Ara bé, les maneres d'Hugo Chàvez tancant teles i ràdios no és que siguen molt democràtiques que diguem.

miquelet ha dit...

El que diu Aznar està clar. Però Chàvez no ha tancat cap televisió ni ràdio. Si et refereixes al cas de RCTV, li van demanar des d'amplis sectors socials que tancara la cadena, pels continus cridaments al magnicidi i al colp d'estat. Quan va acabar amb la concessió de freqüència no li la van renovar, però segueix emetent per cable i satel·lit. La no renovació de freqüències és una cosa molt normal en països com França o el Regne Unit. En aquest darrer país, fins i tot, si que es clausuren cadenes depenent dels seus continguts (van tancar una per emetre imatges eròtiques fora de l'horari permés). Si a Europa hi haguera una emisora que haguera fet el que va fer RCTV de ben segur que molts països no hagueren esperat a la finalització de la concessió (com en el cas de Radio Egin).

Gràcies pel comentari.